Készen áll, hogy mindent megtudjon? Allergének Jelölése: Minden, Amit Tudni Kell. Ismerje meg az allergének jelölésének alapjait! Az allergének jelölése napjainkban egyre fontosabbá válik, hiszen egyre többen szenvednek allergiától. Éppen ezért, minden terméket egyértelműen jelölni kell, hogy megkönnyítse a fogyasztók számára a helyes döntés meghozatalát.
Az Allergének Jelölésének Fontossága
Az allergének jelölése életbevágóan fontos. A fogyasztóknak tudniuk kell, hogy mit vásárolnak, és hogy az adott termék tartalmaz-e olyan összetevőket, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki. Ez segít elkerülni a kockázatokat és biztosítja a fogyasztók biztonságát.
Hogyan Jelölik Az Allergéneket?
Az allergének jelölése törvényileg szabályozott. A termékek címkéjén egyértelműen fel kell tüntetni az összetevők listáját, beleértve az allergén anyagokat is. Ezen kívül egyes országokban külön jelöléssel is ki kell emelni az allergén anyagokat a címkén.
Allergén Jelölés a Gyakorlatban
Az allergén jelölés gyakorlatban történő megvalósítása nem mindig egyszerű. Az élelmiszer-gyártóknak gondoskodniuk kell arról, hogy az információk helyesek és könnyen érthetőek legyenek a fogyasztók számára. Ezért fontos, hogy a jelölések egyértelműek, olvashatóak és könnyen érthetőek legyenek.
Az Allergén Jelöléssel Kapcsolatos Kihívások
Sok kihívással kell szembenézniük azoknak, akik az allergének jelölésével foglalkoznak. A fogyasztók biztonságának biztosítása érdekében fontos, hogy a gyártók folyamatosan frissítsék a címkéiket, hogy tükrözzék a termékek aktuális összetételét.
Az allergének jelölése elengedhetetlen a fogyasztók biztonsága és egészsége szempontjából. Mind a gyártóknak, mind a fogyasztóknak tisztában kell lenniük az allergén anyagokkal és azzal, hogy hogyan jelölik őket a termékeken, hogy minimalizálják az allergiás reakciók kockázatát.
1169/2011/EU Rendelet szerint a 9. cikk c, bekezdése szerint:
minden olyan, allergiát vagy intoleranciát okozó, a II. mellékletben szereplő,
vagy a II. mellékletben szereplő anyagokból vagy termékekből származó
összetevő vagy technológiai segédanyag, amelyet élelmiszer előállításánál vagy
elkészítésénél használnak fel, és a késztermékben még jelen van, akár
megváltozott formában is;
- cikk A nem előrecsomagolt élelmiszerekre vonatkozó nemzeti
intézkedések
- (1) Amennyiben az élelmiszereket előcsomagolás nélkül kínálják
megvételre a végső fogyasztóknak vagy vendéglátásnak, illetve
közétkeztetésnek, vagy ha az élelmiszereket az értékesítés helyén
csomagolják a fogyasztó kérésére, vagy előrecsomagolják közvetlen
értékesítés céljából:
– a) a 9. cikk (1) bekezdésének c) pontjában meghatározott adatokat
kötelező megadni; allergiát vagy intoleranciát okozó összetevő - (2) A tagállamok nemzeti intézkedéseket fogadhatnak el arról, hogy az (1)
bekezdésben meghatározott adatokat vagy azok elemeit milyen eszközök
segítségével kell rendelkezésre bocsátani, valamint adott esetben arról,
hogy azokat milyen formában kell közölni és megjeleníteni.
A II. melléklet szerint amennyiben az ételben vagy élelmiszerben az alábbi anyagok vannak, az külön fel kell tüntetni: (forrás)
ALLERGIÁT VAGY INTOLERANCIÁT OKOZÓ ANYAGOK ÉS TERMÉKEK
1. Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab, illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek, kivéve:
a)
búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is ( 17 );
b)
búzából készült maltodextrin (17) ;
c)
árpából készült glükózszirup;
d)
alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.
2. Rákfélék és a belőlük készült termékek.
3. Tojás és a belőle készült termékek.
4. Hal és a belőle készült termékek, kivéve:
a)
vitaminok vagy karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv;
b)
a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag.
5. Földimogyoró és a belőle készült termékek.
6. Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve:
a)
teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír (17) ;
b)
szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát;
c)
szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;
d)
szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.
7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve:
a)
alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt tejsavó;
b)
laktit.
8. Diófélék, azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia) és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt csonthéjasok.
9. Zeller és a belőle készült termékek.
10. Mustár és a belőle készült termékek.
11. Szezámmag és a belőle készült termékek.
12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.
13. Csillagfürt és a belőle készült termékek.
14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek.