Szója allergia

A szójamentes étrend
A diéta során el kell hagyni az étrendből a szójából készült termékeket, a rejtett formában szóját tartalmazó élelmiszeripari termékeket. Szerencsére a szója a magyar konyhának nem alapja, mint a távol-kelet ázsiai konyháknak, így az ételkészítés szempontjából könnyen helyettesíthető. Két esetben lehet viszont problémás a szója helyettesítése az étrendben. Az egyik a tejfehérjementes étrend, ahol a tej és tejtermékek helyettesítése könnyebben oldható meg szójatermékekkel, és a másik a vegán étrend, amely változatossága szintén a szójával könnyebben biztosítható.
A szója tápanyagtartalmát tekintve is könnyen helyettesíthető az étrendben. A tápanyagok közül magasabb a növényi táplálékokhoz viszonyítva a fehérje tartalma. Emellett a vitaminok közül a tiamin, riboflavin, piridoxin és folsav tartalma, míg az ásványi anyagok, nyomelemek közül a kalcium, foszfor, magnézium, vas és cink tartalma emelhető ki. Ezzel együtt a szója nem jelentős tápanyagforrás, így valóban könnyen helyettesíthető, főleg állati eredetű táplálékokkal.
Szója allergia bőrtünetei
A szója allergia bőrkiütést, csalánkiütést, viszketést, duzzanatot és a bőr pirosodását okozhatja. Az allergiás reakciók a bőrön jelentkezhetnek, és a bőrön keresztül is terjedhetnek, például az anafilaxiás reakciók esetén. A bőrkiütés leggyakrabban a kézen, az arcon, a nyakon és a végtagokon jelentkezik.
Egy másik bőrtünet lehet az atópiás dermatitis ami egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely viszketést, bőrpírt, hámlást és duzzanatot okoz. A szójaallergia esetén ez a bőrbetegség akkor jelentkezik, ha a szójával érintkezik a bőr.
A bőrkiütés és a viszketés súlyos esetben anafilaxiás reakciót is okozhat, ami életveszélyes állapotot jelenthet. Ha ilyen tüneteket tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz.
Az alábbi termékek tartalmaznak, illetve tartalmazhatnak szójafehérjét:
Kizárandó a szójamentes étrendből | Helyette |
---|---|
szójabab | hús és egyéb hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseriborsó, stb.) |
szójaitalok | tej |
szójadesszertek, pl. Yofu, szójapudingok | joghurt, kefír, gyümölcsjoghurtok |
tofu | sajt |
Szójaszósz | halszósz |
texturált szójagranulátum | hús és egyéb hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseriborsó, stb.) |
hidegen sajtolt szójaolaj | olívaolaj, tökmagolaj, kukoricacsíraolaj, stb. |
szójaalapú csecsemőtápszerek | tejalapú csecsemőtápszerek |
felvágottak, húskonzervek, májkréme | *A címkén a következő módokon szerepelhet az allergén információ, így a szóját is ezek között találhatjuk meg: |
tejtermékek közül a szalámi ízesített ömlesztett sajtokban, sajtkrémekben lehet számítani szójára | az összetevők között az allergén zárójelben történő megemlítésével: „Összetevők: (allergén)”, például „összetevők: növényi fehérje (szója)”, |
mélyhűtött kész- és félkész termékek | az összetevők felsorolását követően, külön mondatban megfogalmazva: „allergént tartalmaz”, például „szóját tartalmaz”, |
kész- és félkész étel konzervek | az összetevők felsorolását követően, külön mondatban megfogalmazva: „Nyomokban tartalmazhat allergént”, például „Nyomokban szójafehérjét tartalmazhat”, |
instant készételporok, pl. instant levesporok, leveskockák | az összetevőket követően vagy a termék csomagolásának frontján elhelyezve: „allergénmentes”, például „szójamentes” |
sütőipari termékek, pl. csomagolt, tartós kenyerek, péksütemények, sütemények | |
édesipari termékek, pl. kekszek |
A szójalecitin fogyasztható?
Sokszor kérdésként merül fel, hogy a szójaallergiás a szójalecitint tartalmazó terméket ehet-e. A szójalecitin (E száma 322) egy vizsgálat szerint a szójaallergiás egyének kis hányadánál vált ki reakciót, a többségénél viszont nem. A szójalecitin foszfolipid származék és kis mennyiségben tartalmazhat allergén fehérjét. A lecitint is kis mennyiségben tartalmazza az adott élelmiszeripari termék, így az allergiás reakció rizikója nagyon kicsi, de a reakció rizikójának mértéke még további vizsgálatot igényel. Az Európai Unió Élelmiszer-biztonsággal foglalkozó szervezete (EFSA) által kiadott állásfoglalás szerint, de számos egyéb tanulmány szerint is a szójalecitint a szójaallergiások többsége biztonsággal, reakció nélkül fogyaszthatja. A nem hidegen sajtolt szójaolaj biztonsággal fogyasztható.
Hogyan jelölik a szóját az élelmiszereken?
A szója másik 13 táplálékallergénnel együtt jelölésköteles allergén (6. szójabab), így minden olyan élelmiszeren szerepel, amely alapanyaga vagy adalékanyaga tartalmaz szójafehérjét. A jelölési rendelet a tudományos kutatások eredményeire hivatkozva a következő anyagokat vonja ki a rendelet hatálya alól:
- a) finomított szójabab olaj és zsír(*),
- b) szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E 306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol szukcinát,
- c) a szójabab növényi olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol észterek,
- d) a szójabab növényi olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.- A szójabab növényi olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter []. Ez azt jelenti, hogy ezek az anyagok fogyaszthatók annak ellenére, hogy szójából származnak, így a gyártó sem tünteti fel az eredetüket.
*A címkén a következő módokon szerepelhet az allergén információ, így a szóját is ezek között találhatjuk meg:
- az összetevők között az allergén zárójelben történő megemlítésével: „Összetevők: (allergén)”, például „összetevők: növényi fehérje (szója), növényi rost (lupin), fűszerek (zeller)”,
- az összetevők felsorolását követően, külön mondatban megfogalmazva: „allergént tartalmaz”, például „tejfehérjét és szóját tartalmaz”,
- az összetevők felsorolását követően, külön mondatban megfogalmazva: „Nyomokban tartalmazhat allergént”, például „nyomokban szójafehérjét tartalmazhat”,
- az összetevőket követően vagy a termék csomagolásának frontján elhelyezve: „allergénmentes”, például „szójamentes”.
Azok a termékek vásárolhatók meg, amelyeken vagy szerepel, hogy szójamentes, vagy az összetevői közt nem tartalmaz szóját, és ha van külön allergén információ, azon nem található a szója jelölése. A nyomokban szóját tartalmazó élelmiszerek sem fogyaszthatóak.
Régebben a tej helyettesítője tehéntej-allergia esetén a szója alapú csecsemőtápszer, vagy a szójaital volt. Erős allergizáló tulajdonsága miatt ma már nem helyettesítjük a tejet szója alapú készítményekkel.
A Szója allergia kezelése
A szója allergia kezelése általában tüneti kezelést és a szójától való elkerülést jelenti. A tüneti kezelés lehet antihisztaminok szedése, amelyek csökkentik az allergiás reakciók tüneteit, mint például a bőrkiütést és a nyelési nehézséget. Ha a tünetek súlyosak, akkor a szteroidok is szedhetők. A szójától való elkerülés azt jelenti, hogy el kell kerülni a szóját tartalmazó élelmiszereket és termékeket. Az élelmiszer-csomagolásokat alaposan el kell olvasni, hogy megtudjuk, tartalmaz-e szóját. Az orvosok javasolhatják a szójamentes diétát is.
A következő tápanyagok fogyasztását kell biztosítani a hosszú távú, szigorú szójamentes étrend esetében
A szója tápanyagai | A tápanyag egyéb forrásai, amelyek szója allergia esetén fogyasztandó |
---|---|
fehérje | hús, hal, tej, tojás |
tiamin | máj, hús, napraforgómag, vitaminnal dúsított reggeliző pelyhek, teljes őrlésű gabonafélé |
riboflavin | tej, sötét színű levelű zöldségek, vitaminnal dúsított reggeliző pelyhek, teljes őrlésű gabonafélék |
B6 vitamin | hús, vitaminnal dúsított reggeliző pelyhek, teljes őrlésű gabonafélék, olajos magvak, zöldségek |
folsav | vitaminnal dúsított reggeliző pelyhek, teljes őrlésű gabonafélék, sötét színű levelű zöldségek |
kalcium | tej és tejtermékek, kalciummal dúsított gyümölcslevek, kalciummal dúsított rizstej, mandulatej, zabtej. |
magnézium | olajosmagvak, zöldségek, gyümölcsök, magnéziummal dúsított reggeliző pelyhek, teljes őrlésű gabonafélék |
vas | hem-vas: hús, hal nem hem-vas: vassal dúsított reggeliző pelyhek, teljes őrlésű gabonafélék |
Keresztreakciók
Szójaérzékenység esetén kialakulhat keresztreakció földimogyoróra, mogyoróra, dióra, egyéb hüvelyesekre (elsősorban bab, borsó), de ezeket csak akkor kell elhagyni az étrendből, ha tünetet tapasztalunk elfogyasztásuk után [15.].
Szintén keresztreakció alakulhat ki a Fabaceae család (földimogyoró, szója, lencse, borsó) allergénjei és a nyírfapollen (Bet v 1 allergén családdal) között [16.].
Dr. Pálfi Erzsébet, dietetikus